28 september 2011

Sleedoornsiroop


Het is nu definitief herfst en daar zijn best goede dingen over te zeggen. Zo is de vroeg invallende avond met wat goede wil ‘knus’ te noemen, er kan worden gewandeld in amberkleurige bossen, de wintermode is toch ook veel leuker dan al dat niets-om-het-lijf-hebbende zomerspul, de feestdagen komen weer in zicht, en zo zijn er nog wel wat dingen te verzinnen die in de praktijk nooit zo rooskleurig uitpakken als je vooraf verzonnen had. Nostalgisch sleedoornbessen plukken op een mooie zondagmiddag bijvoorbeeld, terwijl er een bakfiets vol brullende kinderen, die wel wat beters weten te verzinnen, op je staat te wachten.




Dit is dan wel weer mooi: vlinders van de vroege herfst

De peren uit de tuin zijn al weer geplukt en verwerkt.


En waar waren deze jongens de hele zomer lang?

De bessen van de sleedoorn zijn zo van de struik volstrekt oneetbaar. Als je ze nog nooit hebt geproefd, moet je het beslist eens proberen: het geeft nieuwe betekenis aan het begrip ‘wrang’. Ze worden pas redelijk als de vorst erover is geweest. Nu kunnen we daar op wachten, maar vogels zijn ook van dit weetje op de hoogte en je zult zien dat zij er straks eerder bij zijn, omdat ze net iets minder te doen hebben dan wij op een doordeweekse decemberdag. En bovendien hangen ze er nu zo prachtig bij: dik en paars, met een grijzig laagje eroverheen alsof ze al bevroren zijn. Nu plukken dus en gewoon 3 dagen in de vriezer leggen:


Het wordt een ingesleten gewoonte, maar ik maakte er wéér siroop van. Aangelengd met water levert het een volwassen aperitief op. Bitterzoet met nog een vleugje wrang. Een scheutje in een glas vodka was ook beslist geen slecht plan.

Sleedoornsiroop
Pluk de bessen en als ze niet bevroren zijn geweest, 3 dagen in de vriezer leggen. Laat ze ontdooien en doe ze in een pan. Giet er water bij zodat ze net onderstaan en breng het aan de kook. Laat het nu zachtjes doorkoken, totdat alle bessen kapot zijn. Een beetje stevig roeren of kapot drukken kan helpen.
Doe de bessen dan over in een fijne zeef en vang het sap op. Meet hoeveel sap er is. Kijk nu even verder bij het algemene recept voor siroop. Er moet wat citroenzuur bij voor de houdbaarheid en de smaak, en ook flink wat suiker. Ik gebruikte iets meer dan 1:1 (1 liter sap met 1 kg suiker); ik meen dat ik 1100 of 1200 gram suiker op een liter heb genomen. Maar zoeter kan ook natuurlijk.

4 opmerkingen:

Annemieke/Kookblog RozeMarijn zei

Hee, wat leuk! Ik vroeg van de week op Twitter nog wat ik ermee kon doen. Misschien dat ik ze toch maar ga plukken dan. Ik heb ze namelijk zien hangen. :) Van binnen wit toch? Net als een blauwe bes....

Anonymous zei

bekketrekkers heten ze bij ons, duidelijk en ze zijn tamperzoer (tamper is wrang, zoer is zuur). Ook al in diepvries gedaan, sap van gemaakt en weer in diepvries, tijd om na te denken over het eindproduct, jouw suggestie siroop en dan pas in de drank (sterke) lijkt mij wel wat, kun je variéren ipv laten trekken op.

Marsepein zei

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

Marsepein zei

De bessen zijn geel/groen van binnen. De siroop wordt wel paars.