20 mei 2018

Bananencake met rabarber en rozemarijn


Achter onze vijver staan twee rabarberplanten. Het is een ideale plek voor het mooie, grote blad, want het hangt zo mooi over het water heen. En wie de plant lekker met rust laat en niet verplaatst, wordt beloond met steeds meer stelen, welke je rond deze tijd kan afsnijden. Van de groente (want dat is het eigenlijk) kook je natuurlijk moes, maar het is ook heel goed te gebruiken in taarten of chutneys, en er zijn ook wel hartige gerechten met rabarber te maken. Op dit blog maakte ik eerder al een rabarbercrumble met aardbei, van Yvette van Boven, en een barbecuesaus met rabarber (‘ra-bbq’!)

Als je een plant in het tuincentrum koopt, let dan eens op de verschillende varieteiten, want sommige soorten hebben rodere stengels dan andere, en dat is culinair gezien vaak mooier.

nb. in plaats van rozemarijn zouden stukjes stemgember ook heel goed in dit recept passen!


Bananencake met rabarber en rozemarijn

125 gr zachte roomboter
225 gr suiker
250 gr eieren (ongeveer 4 middelgrote eieren (M))
Snuf zout
1 tl kaneel
optioneel: 1 tl verse rozemarijn, heel fijn gehakt (of ½ tl gedroogde rozemarijn)
250 gr rijpe banaan (=2 grote bananen zonder schil), geprakt
350 gr zelfrijzend bakmeel
350 gr rabarber, in dunne schijfjes van 0,5 cm

bron: pixabay

Mix de boter romig met de suiker en mix er daarna de eieren door. Voeg zout, kaneel en rozemarijn toe, en mix er daarna de bananen doorheen, zodat je een redelijk fijn mengsel krijgt.
Schep het bakmeel erdoor en daarna de rabarber.

Verwarm de oven op 175 graden (160 graden hetelucht).

Bekleed een grote cakevorm (ik had er eentje van 30 cm lang) met bakpapier OF beboter de vorm, en giet het beslag erin. Bak de cake een uur en test het daarna met een sateprikker; als je deze in het midden steekt en hij komt er schoon uit, dan is de cake klaar.




1 opmerking:

Tieneke zei

Lekkere cake zeg! Ik dacht eerst dat het veel te zoet zou zijn door de suiker en banaan, maar de rabarber maakt hem echt lekker zurig fris.