24 september 2017

Falafel uit de oven



Uit de oven? Jawel mensen, het werkt, en laten we wel zijn: je doet het natuurlijk voor het vet. Gefrituurde falafel zijn dan wel lekker, maar vet. En dat kan best wat minder. De falafels uit de oven bevatten maar een fractie van het vet uit de gefrituurde versie en met een lekker sausje, yoghurt of hummus erbij mis je het vet niet eens.

Ik noteerde hieronder het recept voor een bakplaat vol met falafel en twee bijgerechten voor op een broodje: ten eerste is er zoetzure komkommer met kerrie en gefrituurde uitjes. Het tweede recept maakt een hummus met gegrilde paprika en de falafels zelf worden in sesamzaad gerold.

ongebakken falafel


Falafel uit de oven
Recept van Eerst Koken
Ik maak hiervan 44 falafels. Let op dat je minimaal 8 uur van tevoren begint met het weken van de bonen!

Nb. Ik gebruik grote theelepels van 5 ml

400 gr gedroogde kikkererwten (beslist geen blik!)
1 kleine ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, gesnipperd
handvol peterselie, gehakt
handvol koriander, gehakt
1 opgehoopte tl gemalen komijn
een snufje kaneel
snuf cayennepeper
peper en voldoende zout
4 el olijfolie

Kikkererwten minimaal een uur of 8 weken in ruim water, of gewoon de avond ervoor al klaarzetten in water en pas de volgende middag gebruiken. Daarna uit laten lekken en alle ingrdienten vermalen in een keukenmachine tot een wat korrelige ‘pasta’; in ieder geval fijn genoeg om samen te pakken. Voeg een klein scheutje water toe om het tot een ‘deegje’ te kunnen vormen. Je moet gemakkelijk een balletje kunnen vormen en dat mag niet gemakkelijk uit elkaar vallen. Ook moeten falafels uit de oven iets natter worden gemaakt dan de gefrituurde versie, omdat ze in de oven nog iets uitdrogen. Het mengsel moet net iets te vochtig zijn; als je in een balletje knijpt, moet er wat water uitkomen. Bewaar het mengsel in de koelkast tot je het nodig hebt.

Vorm koekjes of balletjes ter grootte van een walnoot. Ik gebruikte mijn maatschepje voor “eetlepels” van 15 ml. Daarmee maakte ik 44 halve bolletjes. Maar met je handen kan je ook prima balletjes maken. Leg ze op bakpapier op een bakplaat.

Verhit de oven voor op 200 graden hetelucht stand. Bak de falafel ongeveer 15 minuten tot ze mooi bruin zijn.

Serveer de falafel met pitabrood of ander platbrood, dikke yoghurt met eventueel geperste knoflook erdoor en bijvoorbeeld zoetzure komkommer:

Zoetzure komkommer:
bron: Margriet Living 4/2016

1 grote komkommer
1 tl kerriepoeder
4 el vers citroensap
1 tl bruine suiker
4 el gefruite uitjes (de kant-en-klaar uitjes die je bij rijst eet)
zout en peper

Snijd de komkommer in de lengte door en schraap de zaadlijst eruit. Snijd hem dan in piepkleine blokjes. Meng het met de rest en schep de uitjes erop. Direct serveren. Wanneer je het wilt bewaren, voeg het zout dan pas later toe, want anders trekt het zout water uit de komkommer en die moet je dan later afgieten. De uitjes ook pas aan het einde toevoegen, want die moeten knapperig blijven.

Maar je kunt de balletjes ook in sesamzaad rollen:

Falafel met sesamzaad, met gegrilde paprikahummus en zoetzure chilipepers

Maak de falafel zoals boven, maar rol ze door, of bestrooi ze met wat sesamzaad.
Maak daarbij een hummus door onderstaande ingrediënten te pureren in een keukenmachine tot het een mooie gladde pasta is:

Hummus:
1 blik kikkererwten van 400 ml
1 el tahini (pasta van sesamzaad)
4 el olijfolie
1 teen knoflook
1 geroosterde paprika, kant-en-klaar uit pot
sap van een ½ citroen
zout en peper naar smaak

Tip voor de tahini: is de tahini bij jullie ook nooit uit de pot te wrikken, en ligt de olie gewoon bovenop? Zet de pot dan op zijn kop, tot de olie weer in de tahini is getrokken. Desnoods nog eens herhalen door hem weer normaal neer te zetten en het nog even af te wachten. Bij mij is de pasta dan goed door te scheppen.

Serveer de falafel en hummus verder met pita of ander platbrood, en hete zoetzure pepers, zoals Turkse süs biber (kleine, groene pepertjes in pot) of plakjes jalapeno’s (ook verkocht in pot) uit het Mexicaanse supermarktvak.



Geen opmerkingen: