2 april 2018

Pastasalade met mozzarella, basilicum en geroosterde tomaatjes



Als je nou de tijd hebt, maak dan zelf de pesto. Die is tien keer, nee honderd keer beter dan wat je kant-en-klaar in een potje koopt. Je hebt er zelfs niet echt een recept voor nodig. Als je het volgende met een keukenmachine of fatsoenlijke blender vermaalt, dan ben je er al:

1 plantje basilicum van de supermarkt, of twee handen vol met blad
1 handje amandelen of pijnboompitten (ach, andere noten kunnen ook heus wel)
stukje parmezaan (50-70 gram), geraspt
1 kleine teen knoflook
snuf zout
olijfolie

Je moet alleen even wat uitproberen met de olie: voor de salade hieronder mag de pesto vrij dun zijn (dus met meer olijfolie), zodat alles mooi bedekt wordt met een laagje. Maar soms is het lekker als de saus lekker dik en ‘chunky’ is. Bijvoorbeeld als schepje ergens bij of op.

De rest van de salade heeft zeer bekende Italiaanse smaken, en de geroosterde tomaatjes voegen beslist veel toe. Dit is een goede klassieker om te bewaren:

Pastasalade met mozzarella, basilicum en geroosterde tomaatjes
Recept voor 4 personen

500 gr kerstomaatjes
1 el olijfolie
400 gr pasta (bv penne)
1 potje groene pesto (ongeveer 200 gr) of nog liever: zelfgemaakte pesto (zie boven)
250 gr (buffel)mozzarella, in blokjes
een ruime hand grof gesneden basilicum
1 volle tl gedroogde oregano
zout en peper naar wens

Verwarm de oven op 200 graden (of 180 graden hetelucht). Leg de tomaatjes op een bakplaat, besprenkel met een beetje olijfolie en bak ze gedurende 10-15 minuten. Het is de bedoeling dat ze iets garen en openbarsten.

Kook de pasta gaar in gezouten water. Schep deze om met de pesto. Schep de tomaatjes er voorzichtig doorheen en zet het weg om af te koelen.
Wanneer de pasta afgekoeld is schep je de mozzarella, basilicum en oregano door. Breng waar nodig op smaak met zout en peper.


1 opmerking:

Hanne zei

Jummie! Ziet er heerlijk uit! :)