11 oktober 2016

Luikse balletjes (Vlaamse gehaktballetjes met stroop)


Je kunt je neus ophalen voor al dat zoet in je avondeten, maar ruim 6 miljoen Vlamingen kunnen er toch niet naast zitten? Vooral in hun stoofgerechten zit vaak flink wat suiker in de vorm van stroop, jam of ontbijtkoek, en wanneer de dagen wat korter worden zijn het opeens van die huiselijke gerechten waar iedereen gek op is. De bijgerechten? Beslist Vlaamse friet. Dat is een must. Verder at ik er gebakken witlof bij, welke ik normaliter zou karamelliseren in een snuf suiker, maar dat liet ik hier achterwege.


Luikse balletjes
recept voor 3 a 4 personen
bron: Allerhande 

500 gr gehakt (half-om-half of rundergehakt)
1 ei (L)
1 grote sjalot, gesnipperd
peper en zout
30 gr verse peterselie, fijngesneden
50 gr paneermeel
5 el bloem
75 gr (blanke) rozijnen
klontje roomboter (35 gr)
1 ui, gesnipperd
50 gr Maestrichter fruitstroop (een stroop van appel, peer en druiven, maar ik gebruikte zelf toch gewone appelstroop, want dat stond al in de kast)
50 gr pruimenjam
scheutje rodewijnazijn

Meng het gehakt met het ei, sjalot en peterselie. Voeg naar smaak peper en zout toe. Meng het paneermeel erdoor en kneed alles goed door. Maak er 12 balletjes van. Rol de balletjes door 4 el bloem.

Meng de rozijnen met 150 ml warm water. Verhit 25 gram boter in een braadpan. Bak de balletjes op middelhoog vuur in 5 minuten rondom bruin. Leg ze op een bord. Doe de rest van de boter in de pan en bak de ui 3 minuten in dezelfde pan. Voeg de rest van de bloem toe en roer goed. Voeg de rozijnen met het water, de stroop en de jam toe. Breng aan de kook, zodat de stroop smelt en de saus dikker wordt. Voeg de gehaktballetjes toe en laat ze in ongeveer 25 minuten op heel laag vuur verder gaar worden. Voeg een beetje water toe als de saus te dik wordt. Breng het verder op smaak met flink wat peper en een beetje rodewijnazijn.



Geen opmerkingen: