24 juli 2016

Zwarte olijven-vijgentapenade met oude geitenkaas


De kinderen vroegen wanneer we nou eens gingen picknicken. Op de klassieke manier, met een kleed, een mand met servies en heel veel hapjes. Nou vooruit, dat was te regelen. Het is even sloven, want ik moest natuurlijk weer alles zelf maken, maar daar gingen we dan op een zonnige zaterdagmiddag. Eén van de gerechten was dit: zwarte olijventapenade met vijgen en een nieuwe kaas van Old Amsterdam, namelijk een oude geit: Old White. De kaas is goed pittig, maar toch gemakkelijk snijdbaar. Een goede combi! Lekker als hapje met een wijntje ernaast:

Zwarte olijven-vijgentapenade met oude geitenkaas

50 a 60 gr gedroogde vijgen
1 grote teen knoflook
1 pot zwarte olijven (uitlekgewicht 130 gram) van goede kwaliteit
1 el kappertjes
1 tak basilicum (met 6-8 blaadjes, je gebruikt dus alleen de blaadjes)
zout en peper
scheutje olijfolie
scheutje balsamico-azijn

Week de vijgen 10 minuten in warm water. Haal ze uit het water en vermaal de vijgen met de knoflook, olijven, kappertjes en basilicum tot een puree. Breng op smaak met zout, peper, beetje olijfolie en een klein scheutje balsamico.

Serveer er kleine stukjes geitenkaas bij, zoals die Old Amsterdam - Old White. 


Geen opmerkingen: