7 mei 2015

Over zelfgemaakte tortilla wraps en gietijzeren pannen


Ongeveer gelijktijdig met de EU was ik ook klaar met anti-aanbakpannen; eerst krijg je krassen in je pan en na een tijdje laten er dan ook stukjes anti-aanbaklaag los, en die kunnen niet goed voor je zijn. Dat vond de EU dus ook en sinds dit jaar is een bepaalde stof (PFOA) verboden.

Wij bakken sinds kort vooral in een gietijzeren koekenpan. Daar moet je wel even aan wennen, want het werkt anders dan een gewone Tefalpan. Ten eerste moet je hem voorbewerken en de pan enkele keren in laten branden met een laagje olie (gek genoeg zeggen ze dat er niet bij als je hem koopt, maar als je het niet doet, bakt alles aan). Bovendien moet je hem daarna nooit meer met sop afwassen. Dat klinkt vies, maar valt reuze mee. Zolang je er geen vis in bakt, gaat dat prima, en anders zou je de pan, net als je grootmoeder vroeger, moeten uitschuren met zout.

Ook is het bakken zelf anders, waarbij je de pan van tevoren vooral gloeiend heet moet laten worden. Het is net als die ouderwetse, gietijzeren poffertjespan:  wanneer je het beslag in een matig warme pan giet, zuigt het zich direct vast aan de pan. Maar als je hem eerst walmend heet verhit, dan werkt het als een zonnetje.

Enfin, zo’n gietijzeren pan heeft nog meer voordelen. Zo gaat een goede pan een leven lang mee, terwijl je een teflonpan na een jaar van intensief gebruik in de kliko kan gooien. Bovendien houdt de gietijzeren pan van extreme hitte en de anti-aanbakpan juist niet. De gladde laag gaat er kapot van, met alle ellende van dien…Die tortilla’s hieronder zijn dus geen goed idee voor je Tefalpan. Wanneer je (nog) geen gietijzeren pan hebt, heb je misschien wel een gietijzeren braadpan staan? Daar past vast wel een tortilla in. Of het handig werkt weet ik niet. :) Maar in ieder geval heb je wel de hitte van gietijzer nodig om de tortilla's snel te kunnen bakken.

Maar nog even wat meer over deze bloemtortilla’s. Er is namelijk wel een nadeel. Je wilt hierna namelijk nooit meer van die lichtzurige, elastische lappen uit de winkel. Dat is het probleem met zelf maken: met sommige dingen kan je nooit meer terug naar de gemakkelijke oplossing van fabrieksvoer. Trouwens, wat betreft een tortillavulling kan ik je ook de zelfgemaakte specerijenmix voor het gehakt aanbevelen. Daar heb je echt geen pakje met rare dingen voor nodig. En wat dacht je van goudgeel gebakken halloumi met een salsa van mango en avocado? En anders staat hieronder nog een salsa van gegrilde verse ananas met mais.


Zelfgemaakte tortilla wraps
recept voor 16 stuks van ongeveer 20 cm

450 gr gewone bloem
1 tl (5 ml) zout
1 tl (5 ml) bakpoeder
80 ml (milde olijf)olie
250 ml warm water

Simpelweg alles mengen tot een soepel deeg dat nog een beetje plakt. Laat dit 15 minuten afgedekt rusten.

Verdeel de deegbal daarna in tweeën, en die stukken ook weer in tweeën, etc, tot je 16 balletjes hebt. Of maak er gewoon meer wanneer je kleinere lappen wilt maken. Met 20 stuks kom je ook heel mooi uit.

Pak dus een gietijzeren pan erbij en verhit deze zonder olie erin tot heel erg heet. Dat duurt een paar minuten. Rol ondertussen een deegballetje met behulp van een beetje bloem uit tot zeer dun (1 a 2 mm). Werk er steeds eentje vooruit, en stapel ze niet op, want dan plakken ze aan elkaar.

Leg het deeglapje in de droge pan en bak het 1 a 2 minuten, tot je bruine plekken ziet aan de gebakken kant. De niet gebakken kant zal luchtbellen krijgen.  Als dat niet gebeurd, moet je de pan nog heter laten worden. Draai de tortilla om en bak de andere kant ook tot je bruine plekken ziet. Doe de warme tortilla  onmiddellijk in een bak met deksel, of een kom met een bord erop, want dan blijven ze zacht en buigzaam. Ze blijven zo ook wel even warm, terwijl je de rest bakt. Veeg eventuele bloem uit de pan, want die zal verbranden. Bak de rest op dezelfde manier. Het is even lopende bandwerk van uitrollen en bakken, maar het gaat allemaal best vlug.



Later opwarmen kan trouwens ook  in de magnetron of afgedekt in de oven, maar vers zijn ze toch het beste.
Bewaar ze in ieder geval luchtdicht.

Vul de tortilla's met bijvoorbeeld gehakt en lekkere toppings als creme fraiche, guacamole of gewoon avocadoblokjes, tomaat, verse koriander, salsa's, kaas, etc



En dan nog het recept voor die ananassalsa:

Gebakken ananassalsa

1 verse ananas
klontje boter of wat olie
1 rode paprika
1 mini blikje mais
½ (rode) ui
1 teentje knoflook
1 limoen
2 el zoete chilisaus (type loempiasaus)
zout en peper

Schil de ananas en haal het hart eruit. Snijd hem in de lengte in vieren en bak de stukken in de koekenpan in een beetje roomboter of olie tot de ananas karameliseert. Met een grillpan lukt dit ook prima trouwens.
Snijd de rest van de ingrediënten fijn en voeg alles samen.





5 opmerkingen:

JudithvdN zei

Wat een verschil met tortilla's uit de supermarkt hè.
Ik ben ook fan van de gietijzeren pan!
Groet Judith

Janneke zei

Aan de zelfgemaakte tortilla's heb ik me nog steeds niet gewaagd. Het lijkt me zo'n gedoe. Maar die ananas-salsa is heerlijk!

Eerst Koken zei

Als je er eenmaal handigheid in hebt, valt het reuze mee hoor! :) maar je moet dus wel een goede pan hebben. Maar leuk om te horen dat je de salsa lekker vond.

Janneke zei

Ik heb me er eindelijk aan gewaagd (vanwege vakantie enzo), en ik moet zeggen: inderdaad veel lekkerder dan de kant en klare!

Eerst Koken zei

Wel vervelend dat je nu die supermarktdingen niet meer wilt....? :D
Bedankt voor je reactie!