22 augustus 2014

Wortelkoekjes met gorgonzolasaus


In totaal zette ik anderhalve kilo groente op tafel. Ik hield mijn hart vast, maar ik kwam met een sterk wapen: gorgonzolasaus. Mijn kinderen worden daar namelijk een beetje week in de knieën van. En het klopte: we hebben elkaar moeten aankijken voor de laatste restjes. Uiteindelijk mocht Kleine Chef het laatste roosje broccoli door de gorgonzolasaus sleuren. Alles was op, tot de laatste kruimel.

Goh.

Ben er nog stil van.

Want de dag daarvoor hadden ze ook al een ovenschaal vol groente leeg gemaakt, maar daarover meer in het volgende blog.

Ik maakte een soort wortelkoekjes, haast gnocchi eigenlijk, gemaakt van voornamelijk wortel, en daarbij kwam een grote pan gewokte groene groente. En de saus natuurlijk. Wie zin heeft in iets pittigers zou in plaats van gorgonzola ook kunnen uitwijken naar een tikka masalasaus, samen met een kommetje rijst. Breng de koekjes dan ook op smaak met wat kaneel, garam masala, korianderpoeder, komijn of andere kruidige smaken. In plaats van peterselie is vers korianderblad ook erg lekker.


Wortelkoekjes met gorgonzolasaus
recept voor 3 a 4 personen

Voor de wortelkoekjes:
500 gr geschilde wortels
25 gr roomboter
zout
2 eieren (M)
1 el sesamzaadjes
125 gr bloem
ruime hand gehakte peterselie
olie om te bakken

Voor de saus:
1 ui, zeer fijn gesnipperd
1 teen knoflook
olie of boter om te bakken
150 gr gorgonzola
200 ml crème fraiche (nou vooruit, light zou kunnen)
zout
1 volle tl aardappelzetmeel of maïzena

Verder aten wij er roerbakgroenten bij (in dit geval broccoli, paksoi en sperziebonen, waarvan ik de broccoli en bonen wel even had geblancheerd om ze op weg te helpen), geblust met een scheut droge sherry en een beetje worchestershiresaus.


Snijd de geschilde wortels in stukjes. Verhit de boter in een pan, voeg de wortel toe, samen met een scheutje water. Laat dit afgedekt op het laagste vuur smoren tot het volledig gaar is. Afhankelijk van de grootte van de stukken duurt dit 20 tot 30 minuten.

Stamp de wortels, zonder het vocht in de pan, fijn tot een puree. Breng op smaak met zout. Voeg de eieren, sesam, bloem en peterselie toe. Roer dit tot een deeg (qua consistentie heeft het wat weg van brooddeeg; als je een klontje vormt, houdt het net zijn vorm. Voeg desnoods een beetje water of bloem toe, tot je tevreden bent).

Verhit olie in een koekenpan (of twee; ik kreeg het precies in 1 grote pan) en vorm met twee eetlepels quenelles van de massa. Of schep gewoon hoopjes in de pan, als je de quenelles niet ziet zitten. Bak ze aan beide kanten bruin.

Voor de saus ondertussen: fruit de ui en knoflook op heel laag vuur (10 minuten) in wat olie of boter. Laat de kaas erin smelten en voeg de crème fraiche daarna toe. Roer het glad. Breng op smaak met zout. Roer het aardappelzetmeel of de maïzena los met een beetje koud water en voeg het toe aan de saus. Roer goed door en laat het iets binden.




1 opmerking:

pieke zei

dit gaat hier ook hoge ogen gooien denk ik, dank voor het delen