21 april 2013

Franse frambozentaart


Ach ja, Parijs. Het was onderhoudend hoor, zo’n weekendje weg, maar echt overweldigend wilde het maar niet worden. Om te beginnen waren er, behalve ons, nog meer toeristen te vinden. Dat is altijd jammer, maar het is tegelijkertijd ook niet te vermijden. Dat besef ik ook wel. Verder is Parijs natuurlijk een vieze stad met teveel auto’s. Het eten is dan wel weer goed te doen, maar u moet niet blozen bij startprijzen van tien euro voor een glaasje rode tafelwijn. En dat doe ik dus meestal wel.

He, wat een gezeur… Ben je eens een weekend weg, is het weer niet goed. Waren er dan nog wel hoogtepunten te noemen? Nou jawel, de WH Smith op Rue de Rivoli was erg fijn… Ik kon weer even snuiven aan mijn geliefde Britse foodmagazines. Ik nam ook Franse exemplaren mee terug en ik moet het de schrijvers van Saveurs nageven; onderstaand recept klopt als een bus. Voor een onhandige bakker als ik is het zelfs uit te voeren. Makkelijk, zoet, vet, crèmige vulling, vers fruit bovenop; kortom, alles wat we zoeken in taart. Het magazine gebruikte aardbeienjam en verse aardbeien, maar die laatste zijn nu nog niet te eten, dus ik gebruikte frambozen uit de vriezer.


Taart met frambozen (of aardbeien)
8 personen
bron: Saveurs magazine– april 2013

Voor de bodem:

170 gr bloem
80 gr amandelmeel (fijngemalen amandelen)
150 gr boter op kamertemperatuur
1 ei (L)
100 gr suiker
merg van 1 vanillestokje (of desnoods een zakje vanillesuiker)

amandelvulling:

3 eieren (L) op kamertemperatuur
150 gr boter op kamertemperatuur
150 gr amandelmeel
140 gr suiker
80 ml room (ik gebruikte gewone melk)

verder:
 
een halve pot frambozen- of aardebeienjam
enkele handenvol frambozen of aardbeien (de laatste in plakjes of partjes)


Bereid eerst de bodem. Klop de boter met de suiker en vanille(suiker) wit en romig. Voeg het ei toe, en daarna de bloem en het amandelmeel. Roer het door elkaar tot een slap deeg. Bewerk het niet te lang. Dek het af met folie en zet het tenminste twee uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden (160 gr hetelucht).

Beboter een springvorm van tenminste 26 cm (ik pak de volgende keer 28 cm; bij 26 cm krijg je uiteraard een wat dikkere bodem). Druk het deeg erin uit. Je kan het ook uitrollen tussen folie tot een lap en het er dan voorzichtig inleggen. Je kan een klein opstaand randje maken, maar je hebt het niet echt nodig. Bak de bodem nu 20 tot 25 minuten in de oven. Het moet dan goudbruin zijn.

Ondertussen de vulling maken: klop alles simpelweg door elkaar tot een glad beslag. Als de bodem klaar is, giet je het beslag erin en zet de taart weer terug in de oven. Na weer 20 tot 25 minuten moet de vulling ook mooi goudbruin zijn. Haal de taart eruit.

Verwarm de jam lichtjes, zodat het beter smeerbaar wordt en smeer het uit over de taart. Voorzichtig, want de vulling smeer je snel kapot. Laat de taart nu volledig afkoelen.

Bedek de taart daarna met het fruit. De taart is op de dag van het bakken het lekkerste.

Oordeel van het smaakpanel: ze kregen een stukje als toetje en waren zeer content dat hun moeder blijkbaar zinnige dingen had geleerd in Frankrijk, want van het hoofdgerecht waren ze die dag maar matig onder de indruk.




3 opmerkingen:

Ageeth eet en kookt zei

Ben je in Parijs en geniet je van de Britse foodmagazines..... Netjes dat je ook nog wat Franse hebt gekocht. Het recept klinkt ook fijn!

Eerst Koken zei

het bloed kruipt waar het niet gaan kan, Ageeth...

Anoniem zei

Vandaag gemaakt. Lekkere taart...maar wel machtig!