13 september 2012

Vlierbessenazijn


Best handig voor het inmaken, die bierflessen met beugel.

Nog een vluggertje met vlierbessen, want nu zijn ze er nog en het is bijna weekend. Ik kan vertellen dat jongens van 3,5 jaar oud prima bessen kunnen plukken, maar dat daarna wel de wasmachine aan moet. Kleine Chef heeft ook heel goed meegeholpen met alles in de tas te verzamelen.

Dit is een azijn met de kleur van bloed!

Vlierbessenazijn
voor ongeveer 700 ml azijn

500 gr vlierbessen
500 ml witte wijnazijn
100 tot 150 gr suiker

Maak de vlierbessen kapot door ze te prakken of te stampen. Schenk de azijn erop en zet dit 7 dagen afgedekt weg.

Breng de bessen met de azijn aan de kook, laat de bessen in enkele minuten stuk koken en zeef het. Vang het sap op. Misschien dat ik de volgende keer hiermee begin en dan pas 7 dagen wegzet, maar goed, zo werkte het op zich goed.

Voeg de suiker toe (de azijn is nog heet genoeg, dus het hoeft niet perse op het vuur). Ik was tevreden met 130 gr suiker op 600 ml azijn, maar proef het vooral even.

Giet het in een fles. Ik durf niets te zeggen over houdbaarheid, maar gezien de zuurtegraad en de suiker moet dit wel wat kunnen hebben.


Geen opmerkingen: