28 januari 2012

Kaastaart met oesterzwammen


Ik gebruikte een brandnetelkaas die op zichzelf lekker was, maar de taart was beter geweest met een wat pittiger soort. Gebruik een pittige Goudse, die nog wel goed smelt, of misschien een stevige blauwschimmel? Kruiden kunnen de smaak verder oppeppen. Wat verkruimeld uitgebakken spek in de taart zal ook niet tegenvallen. Of leg een mooi, knapperig plakje spek over de taart heen bij het serveren?

Kaastaart met oesterzwammen
Voorgerecht voor 6 personen

Voor een vorm van 24 cm:
5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries)
150 gr pittige, geraspte kaas
3 eieren (L)
2 dl crème fraiche
1 dl melk
ruim zout en matig peper, eventueel wat tijm, peterselie of bieslook

voor de paddenstoelen:
600 gr oesterzwammen, in flinke stukken
roomboter
3 tenen knoflook uit de pers of gesnipperd
1 el gehakte peterselie
zout en peper


Verwarm de oven voor op 150 graden (135 graden hetelucht).
Rol het deeg samen uit tot een grote lap en bekleed hier een (spring)vorm mee. Klop de andere ingrediënten voor de taart samen tot een glad mengsel en giet dit in de vorm.
Bak de taart 50 minuten. De vulling moet dan stevig zijn. Zo niet, laat het dan nog langer staan.

Op het laatste moment (of pas als de taart uit de oven komt) de paddenstoelen op hoog vuur in de boter bruin bakken. In de laatste minuut het vuur laag draaien en de knoflook en kruiden toevoegen. Laat de knoflook niet bruin worden.

Snijd de taart in punten en serveer met een schep oesterzwammen.


Oordeel van het smaakpanel: mijn dochters mochten voorproeven ’s middags en kwamen om de beurt hapjes halen in de keuken. Zowel de taart als de oesterzwammen vielen erg in de smaak.



Geen opmerkingen: