17 januari 2011

Tapenades en Peppadewspread


Hoera! De kleine chef was gisteren jarig en behaalde de beruchte leeftijd van twee! We hebben onze borst inmiddels natgemaakt en wachten de peuterpuberteit met spanning af…

Het was druk in de keuken; kleine chef kreeg een enorme spekkoek met marsepeinen bekleding, er werden muisjes van brooddeeg en rozijnen gemaakt om uit te delen aan zijn vrienden op het kinderdagverblijf en er moesten hapjes komen voor de grote mensen. Tapenades en een peppadewspread dan maar:



Mijn tapenades haal ik uit het boek De Zuid-Franse Keuken – C.Schinharl/J.Zipprick. Bezuinig niet op de olijven en haal liever verse olijven bij de versafdeling van de supermarkt dan blikken en potten uit het vak. De verse zijn steviger en smaakvoller.

Groene Tapenade

50 gr gepelde amandelen, grof gehakt
½ bosje basilicum (of zo’n klein vers bakje uit de supermarkt)
1 kleine gedroogde of verse tl tijm en 1 kleine tl gedroogde rozemarijn (1 tl vers, gehakt)
50 gr kappertjes, uitgelekt
150 gr goede olijven zonder pit, uitgelekt
8 el olijfolie

Peper, eventueel zout
1 el honing

Maal alles in een keukenmachine of met een blender fijn en breng op smaak met peper, zout en honing. Voorzichtig aan met het zout!


Zwarte Tapenade

150 gr zwarte olijven zonder pit
40 gr kappertjes, uitgelekt
4 ansjovisfilets in olie, uitgelekt
50 gr tonijn uit blik
2 tl tijm
5 el olijfolie
Peper

Maal alles in een keukenmachine of met een blender fijn en breng op smaak met peper.

De spread met peppadewpepers is te simpel voor woorden, maar erg lekker op toastjes of een boterham:

Peppadewspread

1 kuipje Philadelphia roomkaas
1/2 pot Peppadew-pepers (80 gram uitgelekt gewicht)

Snijd de pepers ragfijn en meng met de roomkaas. Ik gebruik zoveel pepers als ongeveer in het lege roomkaasbakje passen. 1 op 1 dus.
Een goede variant is het toevoegen van verkruimelde feta.

Oordeel van de kleine chef: hij heeft het niet gepakt. Was wel druk met de spekkoek, kaasbolletjes en Nibbits. Och, het was tenslotte zijn verjaardag.

Geen opmerkingen: